Cultuur agenda

In Aalsmeer worden wekelijks veel leuke, culturele activiteiten georganiseerd voor jong en oud en ook Cultuurpunt Aalsmeer organiseert diverse culturele activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Deze agenda is dan ook een handig overzicht met alle activiteiten die de komende tijd in en rondom Aalsmeer gepland staan.
alles
cultuurpunt
kids
website
Club Cultuur
poëzie
kunst
expositie
workshop
comedy
theater
bibliotheek
klassiek
dans
muziek
IkToon
evenement
training
lezen en literatuur
vr 8 december zo 7 januari
expositie, bibliotheek
Expositie en meet & greet “Transcendence” – Steven Partiman

Van 8 december tot en met 7 januari is de indrukwekkende tentoonstelling “Transcendence” van Steven Partiman gratis te bekijken in bibliotheek Aalsmeer. En de echte kunstliefhebbers hebben op 22 december om 15.30 de gelegenheid om de kunstenaar in levende lijve te ontmoeten.

Voor Steven Partiman is kunst de mooiste en meest toegankelijke vorm van de vrijheid van meningsuiting. Als jongen liep hij al rond met een schetsboek en wilde dromen. Inmiddels is hij internationaal actief als kunstenaar en heeft hij talloze schilderijen gemaakt die gekenmerkt worden door uitbundig gebruik van kleuren en eigenzinnige technieken.

Zijn kunst was eerder te zien in onder andere het Renaissance Hotel Amsterdam, Gemeentehuis Uithoorn, Bijlmer Park Theater, Galerie Het Faire Oosten, House of Brown, Kant Amsterdam en in het boek Leven lang Verliefd van Lulu Wang.

Zijn werk bestaat uit portretten, muurschilderingen, inkttekeningen, design en illustraties, zowel figuratief als abstract.

Waardering

Robert Schoemacher: “De enige echte Steven Partiman, 1 van Nederlands meest originele kunstenaars. A dutch master.” Romanschrijfster Lulu wang: “Steven is een paradijsvogel en blijft trouw aan zijn hart. Zijn felle kleuren en kleur gebruik, maakt hem een verrijking voor de Nederlandse cultuur.” Auteur, Poeet en model Tomeka Rocquelle Davis: “Steven, you are an extremely talented artist! I love the details and color in your work.”

Naast eerder geschilderd werk is in Bibliotheek Aalsmeer ook nieuw werk van Steven te bewonderen

Meet & Greet met kunstenaar Steven Partiman

Op vrijdag 22 december vanaf 15.30 uur leidt Steven je rond langs zijn tekeningen en schilderijen dei in de bibliotheek zijn geëxposeerd. Met een hapje en een drankje.

Met dank aan Fotogroep Aalsmeer voor het ter beschikking stellen van de expositieborden.

za 13 januari, 20:30
muziek
Jazz: Trio Esther van Hees

Trio Esther van Hees

 

Ze is chansonnière én jazzzangeres. Zelf wil Esther van Hees overigens liever geen jazzzangeres worden genoemd. Ze is gewoon zangeres, punt uit. Op die manier kan ze álle muziek breed benaderen. Met haar trio vertolkt ze op 13 januari bij KCA in Bacchus op haar eigen manier prachtige Nederlandstalige kleinkunstliedjes, mét een jazzy randje, dat wel. Hoe dan ook, het wordt een geweldige avond voor zowel jazzliefhebbers als voor liefhebbers van het Nederlandse kleinkunstlied.

Met een stem die je vanaf de eerste seconde raakt, van ingetogen jazzy tot uitbundig en met de energie van een vrouwelijke Jacques Brel, houdt Esther je van de eerste tot de laatste minuut van het concert in haar greep. Het Bacchus publiek blies ze tijdens het KCA Jazzweekend Ella & Louis in 2021 al omver met haar weergaloze vertolking van liedjes van de grote Ella Fitzgerald. Ondertussen maakt Esther deel uit van meerdere Nederlandstalige projecten zoals de Wim de Craene tribute band in België en een Dutch Jazz Heritage project van het Jazz orchestra of the Concertgebouw rondom de muziek van Nederlandse componist Ruud Bos.

Met haar Trio brengt ze in 2024 de tweede EP uit met Nederlandstalige kleinkunst liedjes: Droevig Lied. De liedjes zet ze weer geheel naar haar eigen hand. Haar bandleden, de jazzmusici Miguel Boelens en Jeroen van Vliet zorgen ervoor dat ze toch ook steeds een stuk opschuift richting jazz.

Line-up:  Esther van Hees (zang), Jeroen van Vliet (piano) en Miguel Boelens (altsaxofoon)

Hier een voorproefje van Droevig Lied:


Waar: Cultureel Café Bacchus, Gerberastraat 4, Aalsmeer  google map
Aanvang: 20.30 uur
Entree: regulier tarief € 12,50; jongerenticket € 10 (t/m 25 jaar)
Kaartverkoop: via de KCA Ticketshop en aan de zaal (graag per PIN)
Inlichtingen: bij Pierre Tuning

za 16 december, 20:30
Cultureel Café Bacchus
muziek
Jazz: Little Boogie Boy Bluesband

Little Boogie Boy Bluesband

Het is ondertussen een jaarlijks terugkerende traditie bij KCA in Bacchus, Little Boogie Boy & Friends. Blueszanger gitarist Hein Meijer, oftewel Little Boogie Boy, verzorgt een concert waarbij de bezetting elk jaar anders is. Spontane muzikale avonturen met door de wol geverfde muzikanten die hun sporen in de blues scene hebben verdiend. Het is elke keer weer een feest!

De uit Kudelstaart afkomstige Hein Meijer is een belangrijke vertegenwoordiger van de Chicago-blues, gezegend met een hese, donkere stem, een van nature opgewekte uitstraling en nooit zonder hoed.

Met trots presenteert hij voor deze editie Han van Dam op piano. Een grote naam in de Nederlandse Blues en Boogie Boogie wereld en meest bekend van de befaamde bluesband Barrelhouse. Han speelde vanaf 1968 bij Oscar Benton en is vanaf 1974 tot heden de vaste pianist bij Barrelhouse. Zijn spel is geïnspireerd door de oude meesters. Denk aan Meade Lux Lewis, Jimmy Yancey en Cripple Clarence Lofton.

Bart Landstra op harmonica en fluit is al 30 jaar een vaste waarde in de Leidse muziekscene waar hij regelmatig speelt met o.a. Chris Koenen, Pam Mac Beth, Aad van Pijlen en Hein Meijer. Halverwege jaren ’90 leerden Bart en Hein elkaar kennen en ontdekten tijdens de eerste ontmoeting hun gemeenschappelijke liefde voor de Mississippi bluesband Frank Frost & the Jelly Roll Kings. Zowel Bart als Hein zijn afgereisd naar Helena, Arkansas om daar met deze helden te spelen en van hen te leren.

Uiteraard is ook bassist en contrabassist Jan den Boer van de partij, sinds 2006 de vaste bassist bij de Little Boogie Boy Bluesband. Deze Haagse muzikant is actief sinds de jaren ’80 in een diversiteit aan ensembles en bands, in een variëteit aan genres. Improvisatie jazz bij Spellbound, blues bij Livin’ Blues, popsongs in Schevenings dialect bij Kopsmart. Old stool standards bij Billie’s Bounce.

Een primeur, want deze muzikanten hebben niet eerder in deze bezetting op het podium gestaan. Blues zoals blues bedoeld is. Songs over het leven,“Ups and downs”. Gespeeld met passie en fantasie, door mannen met een flinke muzikale bagage die er na al die jaren elke keer opnieuw weer voor gaan!!

Line-up: Hein Meijer –  gitaar/ zang, Han van Dam – piano, Jan den Boer – bas, Bart Landstra – harmonica

(foto: aalsmeervandaag.nl)


Waar: Cultureel Café Bacchus, Gerberastraat 4, Aalsmeer  google map
Aanvang: 20.30 uur
Entree: regulier tarief € 12,50; jongerenticket € 10 (t/m 25 jaar)
Kaartverkoop: via de KCA Ticketshop en aan de zaal (graag per PIN betalen)

za 18 november zo 25 februari
Cultuurpunt Aalsmeer
Fototentoonstelling Margot Fiechter en Adrie Kraan bij Cultuurpunt Aalsmeer

Het Cultuurpunt Aalsmeer presenteert met trots een boeiende fototentoonstelling van de getalenteerde fotografen Margot Fiechter en Adrie Kraan. De tentoonstelling is voortgekomen uit hun verdiepingsmentoraat bij de Nederlandse Fotobond. De foto’s laten een uniek inzicht in hun artistieke ontwikkeling en persoonlijke focus binnen de wereld van de fotografie zien.

Margot Fiechter: Magnificent Trees

De intrigerende foto’s van Margot Fiechter nemen de toeschouwers mee op een reis door de kracht van oude bomen. Gedurende de periode van september 2022 tot januari 2023 heeft zij met toewijding bijzondere bomen vastgelegd. Hierbij kwamen de wortels op indrukwekkende wijze vrij door weersinvloeden en klimaatverandering. In haar woorden benadrukt Fiechter het belang van het beschermen van deze bomen en het verbeteren van het klimaat. De tentoonstelling toont 12 prachtige werken die de weerbaarheid van deze bomen symboliseren.

Adrie Kraan: Architectuur en Mens

Adrie Kraan daarentegen heeft zich toegelegd op de fascinerende wereld van architectuur en de interactie tussen de mens. Tijdens zijn fotomentoraat heeft hij onderzocht hoe mensen architectuur ervaren en hoe deze interactie vorm krijgt. Zijn verzameling foto’s omvat zowel speciaal voor het mentoraat gemaakte werken als andere werken die de essentie van architectuur vangen. De verzameling bestaat diverse werken, van eenvoudige schuurtjes tot indrukwekkende architectonische hoogstandjes zoals het Sluisgebouw in Amsterdam.

Kom de tentoonstelling bekijken!
De tentoonstelling biedt een kijk op de diverse perspectieven van deze twee fotografen, waarbij zowel de kracht van de natuur als de menselijke invloed op architectuur centraal staan. De foto’s, allen bewerkt en afgedrukt door de kunstenaars zelf, zijn eerder met succes tentoongesteld in het gemeentehuis van Uithoorn.

Op zaterdag 18 november zal de tentoonstelling worden geopend. Iedereen is van harte welkom om de opening bij te wonen. De opening vindt plaats in de foyer van de oude veiling, Marktstraat 19, Aalsmeer, van 15:30 tot 17:00 uur. Na de opening is de tentoonstelling te zien tot de voorjaarsvakantie.

zo 1 oktober zo 14 januari
Flower Art Museum
kunst, expositie
Papierknipkunst en Vrije Vogels in Flower Art Museum

Het Flower Art Museum in Aalsmeer presenteert vanaf 1 oktober twee nieuwe tentoonstellingen. In ‘De natuur geknipt’ is een gevarieerde impressie te zien van Nederlandse papierknipkunst en in ‘Vrije Vogels’ strijkt een bonte zwerm gevleugelden neer in het museum.

Het knippen en snijden van papier is zowel een ambacht als een echte kunstvorm. De verschillende gereedschappen (schaar en mes), papiersoorten en technieken geven een oneindig palet om mee te werken en leveren verbazingwekkende resultaten op. Voor de tentoonstelling ‘De natuur geknipt’ zijn 23 kunstenaars van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst aan de slag gegaan met het thema flora en fauna. Hangende tuinen, geknipte insecten, driedimensionale bloemen en andere creatieve uitspattingen zijn het gevolg.

In ‘Vrije Vogels’ gaat het over onze fascinatie en bewondering voor vogels. Zes kunstenaars brengen vogels in beeld door middel van schilderijen, fotografie en sculpturen van keramiek en brons. Het resultaat is expositie die geen kijker onberoerd zal laten. Verwondering over de schoonheid van het vogelrijk én over het vakmanschap van de kunstenaars ligt voor het oprapen.

Project Take a Seat
Naast deze tentoonstellingen is in de Flower Art Gallery, een aparte ruimte binnen het museum, prachtig werk te zien en te koop van Mandy Blake, Louis La Rooy, Lida Sherafatmand, Yvonne Louise Siemerink en Natalie Strohmaier. Tot slot wordt de kleine museumzaal ingericht als atelier. Hier gaan kunstenaars aan de slag voor het project ‘Take a Seat’, waarbij oude tuinstoelen worden omgetoverd tot kunstobjecten. Het museum is bezig met crowdfunding voor dit project, meer informatie staat op
https://www.voordekunst.nl/projecten/15939-take-a-seat-1.

Het Flower Art Museum is gevestigd aan de Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer en open van donderdag t/m zondag, 13-17 uur. Voor groepen ook op afspraak. De nieuwe tentoonstellingen duren van 1 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024. Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl.