Vereniging in het Zonnetje: Dansschool Boogaart

Vereniging in het Zonnetje

Cultuuradviseur Dirk Beets gaat op pad tijdens de IkToon maand en zet Aalsmeerse amateurkunst in het zonnetje. Deze week: dansschool Robert Bogaart.

  • Wie: Robert Bogaart en Chantal Bogaart.
  • Waar: De Oude Veiling, Marktstraat 19 in Aalsmeer.
  • Wanneer: Zaterdagavond 3 juni om 20:00 uur.
  • Wat: Laatste vrije dansavond van het jaar.
  • Website: www.dansschoolrobertbogaart.nl

Fietsend vanuit Abcoude arriveer ik bij De Oude Veiling, waar de dansschool van Robert Bogaart de laatste vrije dansavond van het seizoen organiseert. Na even snel opfrissen, word ik hartelijk verwelkomd door Chantal en Robert. Ik schuif aan bij Chantal aan de entreetafel, waar ook haar zoon zit. Haar zoon opent de avond met een dans van Michael Jackson, compleet gekleed als Michael Jackson, en steelt de show. Alle gasten verwelkomen Chantal, die vanwege een operatie een tijd uit de running was, en betalen hun entree.

Robert is de DJ en er klinkt vrolijke Merengue muziek door de speakers. De sfeer is warm, liefdevol, gezellig en open. Tussen het binnenkomen van de gasten en het begin van de dansavond stel ik Chantal enkele vragen.

Vraag: Hoelang bestaan jullie al?

“ De dansschool van Robert bestaat al een tijdje en we zijn niet alleen in Aalsmeer actief. We geven danslessen in Amsterdam, Volendam, Utrecht en Aalsmeer. In Aalsmeer zijn we in 2018 begonnen. Ik heb bij de Esa gewerkt en kende daardoor de directeur goed. Jaren na mijn vertrek benaderde men mij om les te gaan geven in de Oude Veiling omdat er vanuit de gemeente behoefte naar was. Dat wilden we graag en zo geven we hier nu elke vrijdag les en organiseren we één keer per maand een vrije dansavond op zaterdag”.

Vraag: Is het niet druk met al die verschillende locaties waar jullie lesgeven?

“ Ja, het is zeker druk en helaas is het niet mogelijk om alleen van het dansen te leven. Naast de dansschool en de shows die we geven, hebben we allebei nog een baan. Robert werkt veertien uur per week met demente ouderen en ik werk nog twintig uur per week, waarbij ik de administratie doe voor een commercieel bedrijf. Daarnaast verzorg ik ook nog de website, de social media en de boekhouding van de dansschool”.

Langzaam maar zeker druppelen deelnemers met diverse achtergronden binnen: jong, oud, man, vrouw, mobiel en minder mobiel. Iedereen is welkom en wordt hartelijk ontvangen door Chantal en Robert. Na de opening wordt het nummer ‘You’re the One That I Want’ van John Travolta en Olivia Newton-John gedraaid. Bijna alle stellen beginnen te dansen en hebben er zin in.

Vraag: Zijn jullie nog actief als wedstrijddansers?

“Op dit moment niet, maar ik merk wel dat ik het heel erg mis. Met Robert heb ik één keer meegedaan aan een wedstrijd. Ik zou als ik hersteld ben weer graag de wedstrijd vloer op willen maar het vereist ook veel training en met onze drukke schema’s is het een beetje de vraag of dat haalbaar is. Ik wil het alleen doen als ik minimaal mijn oude niveau weer kan halen.

We treden wel op bij privéfeesten en in ouderencentra. Onlangs hebben we een optreden gegeven in het zorgcentrum van Aalsmeer en dat was ontzettend dankbaar. Veel bewoners dansten mee en hadden een geweldige dag. Robert heeft zich meer toegelegd op het coachen en begeleiden van wedstrijddansers en hij jureert ook regelmatig bij wedstrijden. Binnenkort gaat hij naar de Filipijnen om daar wedstrijddansers te coachen en begeleiden”.

Vraag: Hebben jullie in alle drukte nog tijd om samen leuke dingen te doen?

“Af en toe plannen we een weekendje naar Rotterdam en in de zomer gaan we een paar weken op vakantie”.

De avond is aangekomen bij de tango. Ongeveer tien stellen betreden de dansvloer. Chantal vertelt me dat zij vooral het sociale aspect van de dansschool erg belangrijk vindt.

“Zoveel mensen die bij ons dansen hebben me geholpen toen ik na de operatie niet kon lopen. Ik kreeg bloemen en kaartjes, iedereen was zo lief. Er was een keer een dansavond waarbij Robert er niet kon zijn en het voor mij te veel was om zowel achter de bar te staan als DJ te zijn, de kassa te beheren en iedereen welkom te heten. Toen werd ik spontaan geholpen door de mensen die naar de dansavond kwamen. We hebben de avond met z’n allen georganiseerd.”

Chantal en haar zoon vertrekken iets eerder naar huis, terwijl ik nog even blijf genieten van de fijne sfeer die Chantal en Robert in al die jaren zorgvuldig hebben opgebouwd.

Dirk Beets

deel dit bericht
meer nieuws