Cultuur agenda

In Aalsmeer worden wekelijks veel leuke, culturele activiteiten georganiseerd voor jong en oud en ook Cultuurpunt Aalsmeer organiseert diverse culturele activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Deze agenda is dan ook een handig overzicht met alle activiteiten die de komende tijd in en rondom Aalsmeer gepland staan.
alles
theater
bibliotheek
klassiek
dans
muziek
IkToon
evenement
training
lezen en literatuur
cultuurpunt
kids
website
Club Cultuur
poëzie
kunst
expositie
workshop
comedy
za 9 december, 20:00
Flower Art Museum
klassiek, muziek
Merel Vercammen & Maya Fridman

De jonge bijzonder getalenteerde violiste Merel Vercammen is een goede bekende bij de liefhebbers van klassieke muziek in het Flower Art Museum. Merel vormt op 8 december in het FAM een duo met topcelliste Maya Fridman. Welke klassieke werken Merel en Maya precies ten gehoren brengen blijft nog even een verrassing. Verheug je in ieder geval op een bijzonder concert met een vleugje kerst én met een champagneproeverij in de pauze.

Toen ze vijf was kreeg klassiek violist en improvisator Merel Vercammen haar eerste vioollessen. Ze studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen en schreef vele concoursen op haar naam. Als soliste trad Merel onder meer op in de vioolconcerten van Beethoven, Brahms en Otto Ketting, de laatste door de componist zelf gedirigeerd. In 2017 bracht ze een vioolconcert van Mathilde Wantenaar in première dat in haar opdracht werd gecomponeerd. In 2022 speelde ze de wereldpremière van het Pianotrio van Evgeny Kissin. Daarnaast ontwikkelde ze interactieve voorstellingen over muziek en het brein en houdt ze zich bezig met improvisatie.Volgens het FD is ze een van de 50 Jonge Beloften van 2023.

Maya Fridman, geboren in 1989 in Moskou, is een getalenteerde jonge artiest wonende in Nederland. Al vanaf jonge leeftijd werd Maya erkend als muzikaal wonderkind. Ze studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en trad sindsdien met grote regelmaat op op allerlei grote podia in Europa. In Nederland spelde ze in het befaamde Koninklijke Concertgebouw van Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ, TivoliVredenburg, de Vereeniging en nog veel meer. Vanwege haar zeer brede muzikale interesse heeft ze altijd een passie gehad voor improvisatie en het spelen van diverse muzikale stijlen.


Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer en het Flower Art Museum organiseren samen een reeks van concerten met klassieke muziek van topniveau. Met ‘Muziek in het Museum’ bieden wij in het Flower Art Museum een prachtig programma in een bijzondere ambiance voor alle liefhebbers van klassieke muziek in Aalsmeer en omstreken.


Locatie en kaartverkoop:

Waar: Flower Art Museum, Kudelstaartseweg 1, Aalsmeer (tegenover de Watertoren)
Aanvang: zaterdag 9 december 2023, 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Entree: regulier tarief € 27,50; met FAM vriendenkaart € 24,50 (max. 2 kortingskaartjes per persoon), Jongerenticket € 10 (16 t/m 25 jaar); de ticketprijs is inclusief entree tot het museum en een kopje koffie of thee bij binnenkomst en champagneproeverij in de pauze.
Kaartverkoop: via de KCA Ticketshop en aan de kassa (mits nog plaatsen beschikbaar)
InlichtingenConstantijn Hoffscholte

za 18 november zo 25 februari
Cultuurpunt Aalsmeer
Fototentoonstelling Margot Fiechter en Adrie Kraan bij Cultuurpunt Aalsmeer

Het Cultuurpunt Aalsmeer presenteert met trots een boeiende fototentoonstelling van de getalenteerde fotografen Margot Fiechter en Adrie Kraan. De tentoonstelling is voortgekomen uit hun verdiepingsmentoraat bij de Nederlandse Fotobond. De foto’s laten een uniek inzicht in hun artistieke ontwikkeling en persoonlijke focus binnen de wereld van de fotografie zien.

Margot Fiechter: Magnificent Trees

De intrigerende foto’s van Margot Fiechter nemen de toeschouwers mee op een reis door de kracht van oude bomen. Gedurende de periode van september 2022 tot januari 2023 heeft zij met toewijding bijzondere bomen vastgelegd. Hierbij kwamen de wortels op indrukwekkende wijze vrij door weersinvloeden en klimaatverandering. In haar woorden benadrukt Fiechter het belang van het beschermen van deze bomen en het verbeteren van het klimaat. De tentoonstelling toont 12 prachtige werken die de weerbaarheid van deze bomen symboliseren.

Adrie Kraan: Architectuur en Mens

Adrie Kraan daarentegen heeft zich toegelegd op de fascinerende wereld van architectuur en de interactie tussen de mens. Tijdens zijn fotomentoraat heeft hij onderzocht hoe mensen architectuur ervaren en hoe deze interactie vorm krijgt. Zijn verzameling foto’s omvat zowel speciaal voor het mentoraat gemaakte werken als andere werken die de essentie van architectuur vangen. De verzameling bestaat diverse werken, van eenvoudige schuurtjes tot indrukwekkende architectonische hoogstandjes zoals het Sluisgebouw in Amsterdam.

Kom de tentoonstelling bekijken!
De tentoonstelling biedt een kijk op de diverse perspectieven van deze twee fotografen, waarbij zowel de kracht van de natuur als de menselijke invloed op architectuur centraal staan. De foto’s, allen bewerkt en afgedrukt door de kunstenaars zelf, zijn eerder met succes tentoongesteld in het gemeentehuis van Uithoorn.

Op zaterdag 18 november zal de tentoonstelling worden geopend. Iedereen is van harte welkom om de opening bij te wonen. De opening vindt plaats in de foyer van de oude veiling, Marktstraat 19, Aalsmeer, van 15:30 tot 17:00 uur. Na de opening is de tentoonstelling te zien tot de voorjaarsvakantie.

zo 1 oktober zo 14 januari
Flower Art Museum
expositie, kunst
Papierknipkunst en Vrije Vogels in Flower Art Museum

Het Flower Art Museum in Aalsmeer presenteert vanaf 1 oktober twee nieuwe tentoonstellingen. In ‘De natuur geknipt’ is een gevarieerde impressie te zien van Nederlandse papierknipkunst en in ‘Vrije Vogels’ strijkt een bonte zwerm gevleugelden neer in het museum.

Het knippen en snijden van papier is zowel een ambacht als een echte kunstvorm. De verschillende gereedschappen (schaar en mes), papiersoorten en technieken geven een oneindig palet om mee te werken en leveren verbazingwekkende resultaten op. Voor de tentoonstelling ‘De natuur geknipt’ zijn 23 kunstenaars van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst aan de slag gegaan met het thema flora en fauna. Hangende tuinen, geknipte insecten, driedimensionale bloemen en andere creatieve uitspattingen zijn het gevolg.

In ‘Vrije Vogels’ gaat het over onze fascinatie en bewondering voor vogels. Zes kunstenaars brengen vogels in beeld door middel van schilderijen, fotografie en sculpturen van keramiek en brons. Het resultaat is expositie die geen kijker onberoerd zal laten. Verwondering over de schoonheid van het vogelrijk én over het vakmanschap van de kunstenaars ligt voor het oprapen.

Project Take a Seat
Naast deze tentoonstellingen is in de Flower Art Gallery, een aparte ruimte binnen het museum, prachtig werk te zien en te koop van Mandy Blake, Louis La Rooy, Lida Sherafatmand, Yvonne Louise Siemerink en Natalie Strohmaier. Tot slot wordt de kleine museumzaal ingericht als atelier. Hier gaan kunstenaars aan de slag voor het project ‘Take a Seat’, waarbij oude tuinstoelen worden omgetoverd tot kunstobjecten. Het museum is bezig met crowdfunding voor dit project, meer informatie staat op
https://www.voordekunst.nl/projecten/15939-take-a-seat-1.

Het Flower Art Museum is gevestigd aan de Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer en open van donderdag t/m zondag, 13-17 uur. Voor groepen ook op afspraak. De nieuwe tentoonstellingen duren van 1 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024. Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl.