Mirjam Lumkeman geeft les aan kinderen en volwassenen. De keuze van de vioolmethode en de voordrachtstukjes wordt afgestemd op de leeftijd en de interesse van de leerling. De meeste lesboeken hebben een cd, een tweede vioolstem voor de docent of een pianobegeleiding. Met de cd kan thuis geoefend worden. Er wordt vanaf de eerste les samengespeeld.

Vioolspelen is een leuke, actieve bezigheid waarin kinderen in hun eigen tempo vorderingen maken, begeleid en gestimuleerd door de docent. Je hebt een halfuur per week individueel les, maar je leert het vooral door thuis te oefenen. Thuis herhaal je wat je op les geleerd hebt en zo ga je steeds mooier viool spelen. Ouders scheppen hiervoor tijd en gelegenheid en spelen een stimulerende rol. Het is niet nodig om een muzikale achtergrond te hebben.

Als je de eerste beginselen onder de knie hebt kun je al meedoen in het Aalsmeers Jeugdorkest. Als je een beetje handig bent op je viool kun je je hele leven alle kanten op, van klassiek tot pop en folk, in je eentje thuis of met anderen van duo tot groot symfonieorkest of band.

Voor kleuters is er de mogelijkheid om in een groepje (4-6 kinderen) kennis te maken met de viool, hiervoor gebruikt Mirjam de methode ‘Mini-viool’. Dit zijn wekelijkse lessen van 45 minuten. Aan het eind van deze twee-jarige cursus is er een gedegen basis gelegd van het vioolspelen, is er een begin gemaakt met noten lezen en kan de jonge leerling al zo’n 30 liedjes spelen.