Vereniging in het zonnetje: Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging

Op pad naar de verenigingen

Vandaag ben ik op pad met fotograaf Marinus van het Hof, we bezoeken drie verenigingen. We gaan langs bij dansschool Pleunie, bij het Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging en bij het bindingkoor. Ik haal Marinus op in Kudelstaart. Marinus vindt het leuk om op pad te gaan langs al deze verenigingen. Hij kent veel mensen uit Kudelstaart en Aalsmeer, waardoor het heel vertrouwt voelt om met Marinus op pad te gaan.

Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging

Voor het interview met het ACOV gaan we wederom naar de sympathieke locatie Het Baken (Sportlaan 86) in Aalsmeer. Een aantal verenigingen uit Aalsmeer maken gebruik van deze fijne locatie. De locatie straalt een hartelijke, gastvrije en vriendelijke sfeer uit. Bij het bestellen van de koffie raakte ik in gesprek met de barman, hij herkende me van buurthuis ’t Middelpunt. De barman bleek lid te zijn van het koor Con Amore alwaar ik een paar weken eerder langs was gegaan.

Voor de afspraak met ACOV Ik heb een afspraak met Ellise Evers. Ellise komt net uit een vergadering met het bestuur, het koor is druk met de voorbereidingen van het concert op 17 november in de Sint-Urbanus kerk in Bovenkerk. De kerk is weer open, nadat de kerk in 2018 was getroffen door een grote brand. Zes jaar geleden had het koor hier nog de Johannes Passion gezongen. Aankomende 17 November vertolkt het koor hier de Messiah van Händel.

Het is een hele organisatie, voor de uitvoering zijn project zangers en gastzangers nodig die moeten worden gezocht en de solisten en het orkest moeten worden betaald. Ik vertel Ellise dat we het bij de afgelopen netwerkbijeenkomst hebben gehad over sponsoring. Op het moment regelt het koor de sponsoring door bedrijven digitaal te benaderen, deze worden dan genoemd of er wordt een logo van ze op de website en in het programmaboekje van het concert geplaatst.

Op de website zocht ik even op hoelang het koor bestaat. Op 24 september 1889 werd in Aalsmeer de Chr. Gem. Zangvereniging “Halleluja” opgericht door onderwijzer P. Esveld. Het eerste concert van voornamelijk geestelijke liederen werd gegeven in de Hervormde kerk met een toegangsprijs van 25 cent. In de loop der jaren ging het koor steeds meer de grote oratoriumwerken zingen.

In de jaren 50 zakte het ledenaantal flink en was de financiële positie dramatisch zodat er geen concerten meer konden worden gegeven. Op 3 november 1960 werd besloten de naam ‘Halleluja’ om te dopen in ‘Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging’.

Interview met Ellise van Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging

Hoe oud is jullie oudste lid?
Ons oudste lid is 88 jaar en ons jongste lid is 34 jaar. Gemiddeld leeftijd is rond de 70 jaar.

Hebben jullie nieuwe leden nodig?
Nieuwe leden hebben we altijd nodig, vooral tenoren en bassen, de mannen. We zouden het ook heel fijn vinden als er jeugd bij zou komen. De nieuwe leden die we nu krijgen zijn vooral vijftigers en zestigers. We proberen regelmatig wat van ons te laten horen, door bv een stukje tekst of foto in de Nieuwe Meerbode

Kan je iets vertellen over de sfeer in het koor?
De sfeer in het koor is heel goed, we hebben een goede band met alle leden van het koor. Zo hebben we een lief en leed commissie. Deze commissie is goed op de hoogte van wat er speelt in het koor. Zo’n commissie zorgt voor een grote mate van saamhorigheid binnen het koor. Dat geldt voor momenten die gevierd moeten worden, zoals jubilarissen en trouw festiviteiten. De commissie zorgt bij minder vrolijke momenten, zoals ziekte of verdriet, voor bloemen en kaartjes en als het op prijs gesteld wordt dan komt de commissie langs.

Nadat het Toonkunstkoor een aantal jaren geleden is gestopt, zijn er een groot aantal leden naar het ACOV toegekomen en daar zijn we heel blij mee. In 2019 heeft het koor nog een reisje gemaakt naar Trier, waardoor de saamhorigheid nog groter is geworden.

Ook de locatie waar we nu repeteren zorgt voor een fijne sfeer. Om 22:00 hebben we altijd een gezellige nazit. Dat komt door de prettige samenwerking die we hebben met de beheerder. De open Hof kerk voelt als onze thuisbasis. Ook vinden de kleinere concerten er plaats.

Het koor heeft ook een grote achterban/fans van zo’n 200 mensen. Bij een klein concert kunnen er zo’n 200 bezoekers komen, maar bij een groot concert kunnen 350 bezoekers komen. Op deze grote concerten maken we verlies vanwege de hoge kosten, ondanks de subsidie die we van de gemeente ontvangen. Deze grote concerten zijn misschien niet meer mogelijk in de toekomst, dan moeten we het zonder groot orkest, pianist en solisten doen. Dat zouden we heel jammer vinden.

Vrijdag 17 november, wanneer we de Messiah gaan uitvoeren in de Sint-Urbanus kerk in Bovenkerk, pakken we nog groots uit.

Het ACOV repeteert op donderavond van 19:45 tot 22:00, voor iedereen die geïnteresseerd is om in een koor te zingen. Partijen en audio om mee te zingen zijn te vinden op de website van het koor.

Dirk Beets 

deel dit bericht
meer nieuws
Namens Cultuurpunt Aalsmeer willen we jullie een fijne kerstdagen en nieuwjaar vol met cultuur…
lees verder