Vereniging in het Zonnetje: Soundsation

Voor ‘Vereniging in het zonnetje’ is Dirk Beets naar ‘The Beach’ in Aalsmeer gereisd. Deze locatie heette vroeger Bloemenlust en was vroeger het veiling- en beursgebouw in Aalsmeer. Een prachtig gebouw ontworpen door de architect Michel de Klerk. Op deze locatie staan nu op de begane grond meerdere beachvolleybal velden en popkoor ‘Soundsation’ repeteert hier in een bovenzaal. In het horeca gedeelte heeft Dirk afgesproken met Anja en Paulien om te praten over het koor.

Interview

We raken meteen in gesprek. Anja geeft aan dat ze het heel fijn vinden om hier te repeteren, het is een mooie en gezellige locatie waar de koorleden vaak na de repetities blijven hangen.

Hoe lang bestaat Soundsation?
‘Het Alsmar popkoor stopte en toen zijn we in 2010 met ‘Soundsation’ gestart’, zegt Anja. ‘Het is een heel gezellig koor met een grote betrokkenheid van de leden. Een deel van de leden gaat ook regelmatig samen naar andere koren kijken.

Uit hoeveel koorleden bestaat het koor?
‘Op het moment hebben we 56 koorleden dat voornamelijk bestaat uit vrouwen, we kunnen nog wel wat mannelijke koorleden gebruiken. Er zijn nu 10 mannelijke koorleden. Iedereen in het koor is actief en we hebben allerlei commissies. Zoals commissies voor regie, , voor kleding, voor techniek en voor muziek. Dat moet ook wel als we ons soms vier keer per uitvoering verkleden en als we hoge eisen stellen aan het geluid, de uitvoering en de lichtshow. We hebben ook nog een concertcommissie die bestaat uit een man of 10. Er zijn regelmatig solisten tijdens onze uitvoeringen en er wordt soms ook nog een choreo uitgevoerd.
Zes jaar geleden hebben we een uitvoering gehad waar we in één show, vier musicals voorbij lieten komen. Grease, Les Misérables, The Lion King, Joseph and the Technicolor Dreamcoat en als toegifte een aantal nummers uit Hair’.

Kunnen jullie iets vertellen over de uitvoeringen die jullie door het jaar heen geven?
‘We doen 1 x in de 2 á 3 jaar een groot project, we doen mee aan korendagen, zoals onlangs in Wormerveer, we hebben vorig jaar met kerst in de Gasterij gezongen en ook zingen we wel eens op personeelsavonden. Eén uitvoering springt eruit, dat zijn de Paradiso korendagen. Deze dagen zijn altijd heel bijzonder. Je kan hier niet ieder jaar aan meedoen, omdat je wordt ingeloot en dit doen ze omdat er veel animo is om met de Paradiso koordagen mee te doen. Je krijgt 15 minuten om op het grote podium van Paradiso op te treden. Op het moment zijn weer allemaal plannen aan het smeden voor komend seizoen, zoals:
1. Een kerst optreden.
2. Twee grote concerten in oktober in samenwerking met dansschool Pleunie.
3. In november een meezingavond voor iedereen die wel eens in een koor wil zingen

Wat doen jullie goed als koor?
‘Er is een hoop gezelligheid en de kern van het koor is al jarenlang aan het koor verbonden. Buiten het samen zingen ondernemen we ook andere activiteiten samen. Nieuwe leden passen zich over het algemeen makkelijk aan en de muziek is heel toegankelijk. Als je partijen niet kan onthouden dan is dat geen probleem dan kan je het notenschrift erbij houden. We hebben het voor iedereen eenvoudig gemaakt om thuis te oefenen, op de website staat voor iedereen een ingezongen partij die je kan opzetten, zo kan je direct meezingen’.

Kunnen jullie iets vertellen over de dirigent?
‘Greetje is heel enthousiast en zij kan heel goed overbrengen wat ze wil horen. Er is een fijne balans tussen gezelligheid en iets moois en goeds neerzetten! Het koor start met bladmuziek en ingezongen partijen, vandaar leren we de muziek snel uit het hoofd. Anja vertelt me dat ze zo’n 1 á 2 uur per week oefent. Dit oefenen doet ze in de auto of onder het strijken. Het oefenen van de muziek is goed te combineren met andere bezigheden’.

De pauze is voorbij en ik loop mee naar de oefenruimte om foto’s te maken van het koor. Ik ben onder de indruk van hoe goed ‘Soundsation’ het georganiseerd heeft. Bladmuziek, teksten en voorgezongen voorbeelden zijn eenvoudig te vinden op de website.
De vele commissies zorgen voor een mooie gedeelde verantwoordelijkheid en het zegt iets over de betrokkenheid van de koorleden. Er zijn veel ideeën over uitvoeringen en projecten, gezamenlijk zorgt het koor ervoor dat er een mooi resultaat staat.

Dirk Beets, juli 2023

deel dit bericht
meer nieuws
Namens Cultuurpunt Aalsmeer willen we jullie een fijne kerstdagen en nieuwjaar vol met cultuur…
lees verder